fbpx

Sansen for berøring og kropskontakt
den taktile sans

Det aller første sansesystem som udvikles hos fosteret er det taktile sansesystem, også kendt som berøringssansen. I det her oplæg vil jeg både fortælle om opbygningen af vores taktile sansesystem, og hvordan du aktivt kan bruge det til enten at berolige nervesystemet, eller vække nervesystemet.

Den taktile sans’ vigtighed

Berøringssansen er også vores største sansesystem, eller det system med flest receptorer, da huden er smækfyldt med de receptorer, som videresender stimuli til bearbejdning i hjernen.
Flest af de receptorer sidder i hænder, fødder og munden og disse er altså bedst repræsenteret i det sensoriske cortex.
Cortex betyder hjernebark og er det yderste lag af storhjernen og lillehjernen.

Brændt barn skyr ilden,

og vi lærer lynhurtigt af

tidligere erfaringer,”


Det er vigtigt at vi kan bearbejde stimuli hensigtsmæssigt, at hjernen ikke registrerer en fare, hvor der ingen er eller omvendt. Brændt barn skyr ilden, og vi lærer hurtigt af tidlige erfaringer, især dem der gør ondt.
Den kropslige hukommelse baseret på de oplevelser vi har haft er med til at sikre at vi så vidt muligt undgår at gøre de samme fejl igen. Vi ved også at vi allerede tidligt kan hjælpe vores børn til at udvikle stærke sansebearbejdningsevner.
Når vi leger med vores børn, træner vi nemlig deres sansebearbejdning.


Her er tre gode sanselege du kan lege med din baby eller tumling:tørklæde

Sanse bolde i flere former

Babymassage

Hvad  er der at sige, B babymassage er kærlighed til det taktile sansesystem. Når vi masserer stimuleres berøringssansen i høj grad og vi hjælper vores børn med at mærke deres egne grænser.

Puffet bold

Tørklæde

Udover at sikre os mod fare, så er vores taktile sans med til at sikre vores trivsel. Hudsult er en reel ting og kommer når kroppen ikke får de berøringer den søger, og samtidig vil hjernen heller ikke få de stimuli at bearbejde. Når vi modtager berøringer føler vi en tryghed, og der sker en udløsning af velvære hormonet oxytocin. Den sociale og følelsesmæssige udvikling afhænger af oxytocin, og den følelse af tryghed som følger de blive berøringer og den nærhed man får fra et andet menneske i de kærlige strøg.


Mennesket har heldigvis som udgangspunkt en naturlig impuls der gør at vi holder babyer og småbørn tæt, og gerne supplerer med blive strøg. Det er ren intuition for de fleste forældre at give sine børn disse blide stimuli på den taktile sans. Den taktile sans er også med til at give barnet en fornemmelse af egne grænser.

DET DISKRIMINERENDE SYSTEM.

Det diskriminerende system er et specifikt system som hurtigt og præcist giver information fra både de taktiles og de proprioceptives (muskel-led-sansens) receptorer. Informationerne løber via tykke nervefibre og ender på den sensoriske cortex, hjernebarken. Her bliver stimuliet bearbejdet, identificeret og tolket. Systemet bruges til aktive og viljebestemte befølinger og udforskninger af omgivelserne. Via berøringerne af huden, får vi mennesker information om omgivelsernes overflader, teksturer, størrelse, bevægelseshastigheder /retninger.

DET BESKYTTENDE SYSTEM

Det beskyttende system bliver også kaldet for overlevelses systemet, det gør det fordi er lavet til hurtigt at afgøre om de stimuli det skal bearbejde er kendte eller ukendte, behagelige eller ubehagelige. Det er vores reaktive system der skal sikre at vi trækker os fra farlige og ubehagelige inputs. Systemet sørger også for at starte en række beskyttende processer, hvis et ubehageligt eller farligt stimulus opfattes.

Samspillet

Om det er det ene eller det andet system som bearbejder indtrykket afhænger således af stimuliet. Lidt groft kan man sige at bevidste følinger aktiverer det diskrimerende system, mens uventede indtryk bearbejdes af det beskyttende system.