Dykkerrefleks, sandhed eller myte?

fællesdyk
fælles dyk til babysvømning

Dykkerrefleks, hvad er det?

Dykkerefleksen er en fysiologisk betinget lukning af svælget når barnet dykkes. Dykkerrefleksen ses også, når barnets ansigt rammes af en hård vind. Babyer som har en kraftig reaktion på at få vind i ansigtet, vil ofte også reagere kraftigt på at dykke. Reaktionen vil dog ikke nødvendigvis være gråd, men man kan opleve at barnet virker kortvarigt febrilsk.

Babysvømning dyk
Floke dykker mod kameraet i DGI Byen

Babyers dykkerrefleks er mere udpræget end voksne menneskers, og især i barnets første leveår ser vi en aktiv refleks. Refleksen er dog ikke noget der forsvinder, og det er heller ikke sådan at børn der ikke har dykket før de blev 1 år, ikke kan lære det her. Dykning handler om meget mere end reflekser.

Dykkerrefleksen består overordnet set af tre reflekser der aktiveres når deres ansigt rammer vandet. Laryngealrefleksen, trigeminus refleksen og facialrefleksen, tre reflekser, der hver især gør deres for at forhindre at babyer (og voksne) får væske i lungerne. Laryngealrefleksen kendes også som struberefleksen og sikrer barnet ved at lukke strubehovedet når vandet kommer ind i munden på barnet (babyer har ofte åben mund under dyk – se bare billederne 😉 ). denne refleks sætter også gang i det vi kalder rejesvømningen, hvor de med hele kroppen bevæger sig op mod overfladen. denne refleks bliver senere i høj grad overtaget af mere bevidste handlinger. Trigeminus og facial refleksen aktiveres begge ved ansigtes kontakt med vandet, og er altså de første reflekser til at sætte ind når vores ansigter rører vandet. I området ved pande og næse sidder et sæt receptorer som aktiveres ved vandets berøring og sørger for at lukke svælget.

Hvis vi som voksne tager hovedet under vandet og forsøger at tage en indånding vil vi også opleve at det praktisktalt ikke kan lade sig gøre. Det er nemlig en del af menneskets overlevelsesinstinkter ikke at trække vand ned i lungerne.

Så hvad er formålet med refleksen, det er naturligvis at beskytte os mennesker mod at få væsker i den gale hals. Når vi til babysvømning øver dyk, øver vi blandt andet et verbalt que som start på dykket. Det gør vi fordi vi vil lære barnet at forberede sig på et dyk. Vi ved nemlig, at det at vi skaber en konsensus inden dykket, og repsekterer, at barnet også skal være klar inden dykket, gør at barnet får det bedst mulige dyk. Babyer har nemlig travlt når de er i svømmehallen, der er SÅ mange ting der skal kigges på, undersøges og udforskes, det er derfor vigtigt at vi har barnets opmærksomhed inden vi foretager et dyk med dem, dykkerrefleks eller ej.

Her fortæller jeg om barnets første dyk.

Ved at lave et Que, for eksempel; Øjenkontakt, tælle, dyk skaber vi de bedste rammer for vores babyer. vi sikrer at vi ikke overskrider barnets grænser, og vi respekterer at barnet måske ikke har lyst til at dykke. Nogle steder lærer man at puste babyerne i hovedet inden dykket, dette gjorde man i “gamle dage” for at aktivere refleksen. Her er vi tilbage ved blæsevejr og dykkerefleks 🙂 men, som jeg også beskrev, så aktiveres refleksen altså også når barnets ansigt rører vandet, ligesom refleksen ikke er nødvendig, når vi har barnets opmærksomhed og skabt enighed om at i skal dykke. At puste barnet i hovedet bliver i dette tilfælde en form for dobbeltkonfekt og giver istedet en afbrydelse i rytme. Men alt om den bedste start på dyk, fortæller jeg også om i min video ovenfor 😀

Har du nogen bekymringer, overvejelser og tanker om dykning? så sørg for stille dem! jeg svarer altid så hurtigt jeg kan enten her, på instagram, facebook eller i kommentarfeltet på youtube.

@babystepsdk

4 Replies to “Dykkerrefleks, sandhed eller myte?”

 1. Fin video. Til babysvømning har vi lært, at baby skal lidt skråt på maven ned i vandet og skråt op ift. lufttragt i halsen, da de ellers sluger vand. Hvad mener du om det? Det er ikke helt tilsvarede din video ?

  1. Hej Sine
   Tak for at tage dig tid til at skrive
   Og det giver rigtig fin mening, det i har lært.
   Umiddelbart arbejder vi ud fra at barnet skal vinkles fremadrettet når de kommer op igen sådan at den mundfuld vand som de tager ind kan blive afviklet nemmest for barnet.
   Barnet skulle meget gerne lukke af selvom de kommer fx baglæns ned i vandet, det oplever vi ihvertfald når vi disse dyk. Dykkerrefleksen sørger for at barnet ikke får vand i halsen når de kommer ned i vandet, om barnet ligger på maven eller ej. Der hvor det er vigtigt at barnet er tiltet fremad er når de kommer og. Det er lidt ligesom hvis vi skal drikke vand mens vi ligger tilbagelænet, det er rigtig svært.
   Er vi derimod fremadlænet, så vil tyngdekraften hjælpen os til at kontrollere synket bedre. Babyerne har ofte munden åben i dykket, hvilket ikke betyder at de sluger vand undervejs, men de får en mundfuld ind som de skal håndtere når de kommer op til overfladen.
   Jeg er altså til dels enig i det 🙂 og forsøger også at guide mine hold efter det. Jeg kan dog godt se, at det ikke fremgår at videoen 🙂

   De bedste hilsner Ann Helene

 2. Kan man øve det på nogle måder derhjemme. Da vi nok aldrig når det baby svømning pga corona virussen. Men vil gerne have at hun lærer at dykke ?

  1. Hej Marlene
   Tak for dit spørgsmål!
   Der er mange måde man kan forberede børnene på dykket hjemmefra, men desværre anbefaler jeg ikke at dykke dem i fx badekarret derhjemme.
   grunden til at vi helst ikke dykker dem derhjemme er at badekarret sjældent er dybt nok til at vi kan få dem kontrolleret, sikkert og langt nok ned under vandet. Derudover vil vi gerne i dykket undgå at de ligger stille i dykket, istedet ønsker vi at dykket bliver dynamisk under vandet.

   Det i kan gøre er at i kan træne vores que, 1,2,3 dyk og så kommer der vand, ved at i får øjenkontakt, tæller og så hælder lidt vand ud over barnets hoved 🙂
   på den måde lærer barnet hjemmefra at det betyder vand når der tælles, og det er forberedt når svømmehallerne endelig åbner igen.
   Heldigvis er det sådan med de små at de ikke mister evnen til at dykke selvom man ikke har gået til babysvømning, og i kan sagtens få vandglade børn selvom de måske først når at starte som tumlinge 🙂

   på min instagram @babystepsdk har jeg lavet en lille IGTV video om træne que i badekarret 😀

   spørg endelig gerne igen hvis du har flere spørgsmål!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.