Udgivet i Skriv en kommentar

Den Taktile Sans – berøringssansen

berøring stimulerer den taktile sans

Det aller første sansesystem som udvikles hos fosteret er det taktile sansesystem, også kendt som berøringssansen.

Berøringssansen er også vores største sansesystem, eller det system med flest receptorer, da huden er smækfyldt med de receptorer som videresender stimuli til bearbejdning i hjernen. Flest af de receptorer sidder i hænder, fødder og munden og disse er altså bedst repræsenteret i det sensoriske cortex. Cortex betyder hjernebark og  er det yderste lag af storhjernen og lillehjernen hos højerestående dyr.

Den taktile sans’ vigtighed

Det er vigtigt at hjernen kan bearbejde stimuli hensigtsmæssigt, da de informationer vi får fra huden er med til at sikre vores overlevelse. Brændt barn skyr ilden, og vi lærer lynhurtigt af tidligere erfaringer, især dem som har gjort ondt. Den kropslige hukommelse baseret på de oplevelser vi har haft er med til at sikre at vi så vidt muligt undgår at begå samme fejl igen.

Udover at sikre os mod fare, så er vores taktile sans med til at sikre vores trivsel. Hudsult er en reel ting og kommer når kroppen ikke får de berøringer den søger, og samtidig vil hjernen heller ikke få de stimuli at bearbejde. Når vi modtager berøringer føler vi en tryghed, og der sker en udløsning af velvære hormonet oxytocin. Den sociale og følelsesmæssige udvikling afhænger af oxytocin, og den følelse af tryghed som følger de blive berøringer og den nærhed man får fra et andet menneske i de kærlige strøg. Mennesket har heldigvis som udgangspunkt en naturlig impuls der gør at vi holder babyer og småbørn tæt, og gerne supplerer med blive strøg. Det er ren intuition for de fleste forældre at give sine børn disse blide stimuli på den taktile sans. Den taktile sans er også med til at give barnet en fornemmelse af egne grænser.

Det taktile sansesystem kan opdeles i to underkategorier, det diskriminerende system og det beskyttende system.

Det Diskriminerende system.

Det diskriminerende system er et specifikt system som hurtigt og præcist giver information fra både de taktiles og de proprioceptives (muskel-led-sansens) receptorer. Informationerne løber via tykke nervefibre og ender på den sensoriske cortex, hjernebarken. Her bliver stimuliet bearbejdet, identificeret og tolket. Systemet bruges til aktive og viljebestemte befølinger og udforskninger af omgivelserne. Via berøringerne af huden, får vi mennesker information om omgivelsernes overflader, teksturer, størrelse, bevægelseshastigheder /retninger.

Det Beskyttende system

Det beskyttende system bliver også kaldet for overlevelses systemet, det gør det fordi er lavet til hurtigt at afgøre om de stimuli det skal bearbejde er kendte eller ukendte, behagelige eller ubehagelige. Det er vores reaktive system der skal sikre at vi trækker os fra farlige og ubehagelige inputs. Systemet sørger også for at starte en række beskyttende processer, hvis et ubehageligt eller farligt stimulus opfattes.

Samspillet

Om det er det ene eller det andet system som bearbejder indtrykket afhænger således af stimuliet. Lidt groft kan man sige at bevidste følinger aktiverer det diskrimerende system, mens uventede indtryk bearbejdes af det beskyttende system.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.