fbpx

Vestibulærsansen er også kendt som vores balancesans, eller labyrintsans og er en af vores primære sanser. I indlægget her vil jeg fortælle om hvordan du kan styrke vestibulærsansen hos dig selv, og hos dit barn. En stærk sansebearbejdning på vestibulærsansen kan øge din bevægelsesglæde generelt i hverdagen. Vestibulærsansen er HELE tiden på arbejde, for den afkoder hvordan dit hoved og krop er placeret i forhold til tyngdekraften, og hvordan din krop skal tilpasse sin position, for at undgå at falde.

Træning af den vestibulære sans
Leg der styrker vestibulær sansen

Dit øre er hjem for vestibulærsansen

Vestibulærsansen stimuleres af bevægelse, via væske i det indre øre. Inde i vores øregang, inde bagved mellemøret som er det der filtrerer lyd, der sidder et lille hulrum, med en masse små sansereceptorer. Receptorerne er som små hår der stimuleres ved berøring af en væske der driver rundt i øret. Det er tyngdekraften der får væsken til at bevæge sig rundt

Receptorerne er placeret i vores indre øre og udvikles allerede mens barnet ligger inde i livmoderen. Det betyder at vi allerede under graviditeten stimulerer sansen når vi bevæger os.

Stimuli af vestibulærsansen sker gennem bevægelse, når kroppen accelererer eller decelererer. Der dermed sker en ændring i kroppens rotationsbevægelse.

Helt lavpraktisk uden alle de fancy fagord, så betyder det, at hver gang vi starter en bevægelse så stimulerer vi sansen og træner dens evne til at bearbejde et indtryk. Bearbejdning af sanseindtryk, hjernens evne til at afkode og reagere på indtryk, kan trænes ligesom en muskel kan trænes i styrke. Er vestibulærsansen for eksempel understimuleret kan det medføre øget risiko for køresyge. Da hjernen under kørslen ikke kan bearbejde den store mængde af indtryk. Der er mange typer af hold som allerede fra baby stimulerer dit barns vestibulærsans.

Aktiviteter i dagligdagen hvor vi bruger kroppen er alt sammen med til at stimulere vores vestibulæresanseapparat som du kan se i videoen her, så kan man allerede tidligt bruge vand aktiviteter med sine tumlinge til at skabe et stærkt vestibulærtsansesystem.

sansemotorisk træning og stimuli af barnets (og din) vestibulærsans

Vestibulærsansens opbygning

Vestibulærsansen er groft delt op i tre underplaner, eller akser om man vil. Det er tre retninger som er hovedretninger som vi kan bevæge os i.

vestibulærsansen

Vestibulærsansens horisontale plan

Stimuleres ved bevægelser hvor vi drejer rundt om os selv. Når vi bliver rundtossede af en god snurretur, så har vi fået stimuleret dette plan. Børn søger tit denne aktivitet når de danser eller på gyngen når de snor gyngens reb rundt og rundt. En anden sjov del ved dette plan, er når en genstand eller person svinger barnet rundt, her vil barnet nemlig også blive påvirket af centrifugalkraften.

efterfødselstræning hos baby steps, vestibulærsansen

Vestibulærsansens vertikale plan

Stimuleres ved bevægelse op og/eller ned. Det sker ved trampolinhop og udspring. Det er også her at vi ofte får en let kilden i maven under aktiviteten. Det er når vi hopper ud fra en vippe i svømmehallen, når man kører lidt stærkt hen over en lille bakke på vejen og man tror bilen letter, eller når en omsorgsperson kaster en op i luften.

Vestibulærsansens diagonale plan

Det plan som går fra den ene skulder til hofte på modsatte side. Altså en skrå rotation om egen akse.

Dette plan stimuleres når vi bevæger hovedet i skråtliggende fx. og er især aktiv i de korrigerende bevægelser, hvor vi skal rette os selv op fra at være ved at falde.

vestibulærsansen

De tre planer bidrager hver især med deres input til vores hjerne, om hvordan vores krop befinder sig i et rum. Det betyder at stimuli af vestibulærsansen har direkte betydning for om barnet formår at opretholde en passende tonus (spænding) i de muskler der modarbejde tyngekraftens træk.

Stimuli af vestibulærsansen er heldigvis blandt de sjoveste aktiviteter for børn og omsorgspersoner, og integreres nemt i dagligdagen, hvis man er opmærksom på dem. når barnet selv engagerer sig i dans, løb, hop eller lignende, så hop med, dans med, for selv som voksen nyder vi godt af at vedligeholde vores sansesystem.

Primær kilde: Motorisk usikre børn af Helle Østergaard (fysioterapeut for børn)

læs også: Træn hjerne og krop hos din tumling for gode ideer til stimuli af vestibulærsansen

Comments are closed